Ikväll är det fredagsmys som gäller i många svenska hem. Fredagsmys har blivit ett uttryck och det är här för att stanna. Det finns åtminstone en bok skriven i ämnet, en kokbok med tips om bra mat till fredagsmyset. De flesta anser väl att den mexikanska maträtten tacos sätter sin prägel i de flesta fall men vi ser variationer inte minst på facebook. Ordet mys rider självklart på vågen och har seglat upp som ett utav Sveriges mest använda ord och tangerar nästan våra vanliga ord som och, på, i och men. Vi använder det i många olika sammanhang där vi vill förstärka hur härligt livet är där hemma i soffan.
Barnen är högst delaktiga i valet av mat och snacks och i affären hör man ofta "Vad skall vi ha till fredagsmys". Och just det där med att mysa på fredagen är väl ett resultat av att de flesta har jobbat färdigt för veckan. Frågan är hur mycket mys det egentligen är? Och hur myser man med en maträtt som inte ligger still där den ligger? Alla vet vi hur våra barn förser våra nystädade golv med majs och köttfärs i stället för munnen. Och det är ju inte barnens fel denna gången. Det är styrseln i brödet som skapar problemen. De mjuka viker sig precis innan man skall stoppa in en laddning med mat och de hårda majsbröden spricker bara genom att titta på dom. Köttfärsen rinner mellan fingrarna och det slutar med att man få ta fram dammsugaren efter maten, och det är ju mysigt.
Och ställ inte in dammsugaren för guds skull, chipsen i soffan behöver också sugas upp och den flottiga fjärrkontrollen behöver torkas av. Jag skall ikväll prova ett nytt fredagsmys
Våffelstrutar av spröda rån och smältande glass till en 7 och en 4-åring. Men lite dammsugsmys skadar väl ingen. Jag önskar alla en riktigt trevlig avslutning på denna vecka, och glöm inte Guacamolen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar